Tip Buat Duit Mudah Dari Tanam Sayur Cara Fertigasi Tahun 2023 , Boleh Belajar Dari Coach Bahar

CILI MERAH,KEBUN CILI,LADANG CILI,LADANG LADA,KURSUS FERTIGASI MALAYSIA,D'IMPIAN AGRO FARM,COACH BAHAR,TANAM CILI MERAH KURSUS FERTIGASI MUDAH TANAM CILI,KURSUS PERTANIAN MUDAH UNTUK ORANG PENCEN,KURSUS PERTANIAN MUDAH UNTUK PESARA,EBOOK FERTIGASI,KEBUN CILI COACH BAHAR,HASIL PERTANIAN MALAYSIA,AGRO FARM JOHOR,AGRO FARM MALAYSIA,PEMBEKAL CILI MERAH JOHOR,PEMBEKAL CILI MERAH MALAYSIA,HARGA CILI MERAH,KEBUN CILI DI MUAR JOHOR,BENIH CILI MERAH,PEMBEKAL ANAK POKOK CILI MERAH
Assalamualaikum,
بسم الله الرحمن الرحيم
Hari ni petik cili lagi. Sebahagiannya hantar ke pasar atas permintaan dan sebahagian lagi simpan untuk dibuat sambal dan sos.
Anak-anak yang cuti sekolah dan cuti universiti turun ke kebun membantu petik cili yang sudah merah.
Hidup berkebun
Kami orang kampung. Hidup kami berkebun. Pagi lepas subuh turun berkebun. Petang lepas zohor juga turun berkebun.
Ada rezeki alhamdulilah.

Tip buat duit dari tanam sayur.

 

1. Pertamanya perlu ada kehendak dan kemahuan. Sistem fertigasi tak sesusah mana. ianya boleh dijalankan oleh seorang wanita. Tak ada perkara yang berat-berat. Sambil ambil anak dari sekolah dan memasak boleh ada projek fertigasi sendiri. Mulanya isteri buat dari suka-suka sekarang sudah menjadi hobi.
2. Pada mulanya isteri saya menanam sayur hanyalah untuk readah. Rasa relax bila melihat sayur menghijau. Niatnya bila ada sayur boleh sedekah kat jiran-jiran dan guna sendiri sebab sayur kami tak ada bahan kimia. Sihat untuk dimakan anak-anak.
3. Jadi aktiviti kami anak beranak. Pagi-pagi pergi kebun dapatkan peluh. Anak-anak tolong bersihkan kebun bila hari cuti sekolah.
4. Kini isteri saya menanam lebih 10 jenis sayuran dikebun kecilnya. Ada timun, timun jepun, petola, cili besar, cili padi, terung, cemur, tomato, sawi, kangkung, bendi dan lain-lain yang diselang selikan.
5. Hampir 5 tahun kami menanam. Pembekal berebut nak ambil sayur kami kerana segar dan kurang menggunakan racun kimia dan banyak menggunakan racun organik. Itu tanggung jawab kita supaya yang membelinya lebih sihat.
6.Buat wanita diluar sana. Jika serious mungkin setengah ekar je tanah anda boleh menjana sama dengan gaji cikgu gred 48 hanya berkebun part time. Boleh cari duit jajan. Sayur boleh petik petang atau pun pagi.
Apa tidaknya sekali hantar sayur dapat RM300. Sebulan dah berapa. Dah Ada duit sikit boleh panggil kawan-kawan kampung tak ada kerja upah petik cili dan lain-lain kerja. Kalau dah OK, suami pun boleh Bersara awal fokus berkebun.
Saya bukanlah sifu dalam pertanian. Tapi bolehlah berkongsi macam mana pasang sistem fertigasi. 1000 polybeg kalau buat sendiri modal cuma 3-4K je. Masalahnya macam mana nak buat sendiri. Sebenarnya senang. Asal tahu konsep boleh je minta tolong abang, adik, jiran buatkan.
Jangan suka lagi
Jangan kata semua tu tak ada modal. Tentu Ada modalnya, tapi terpulang masing-masing macam mana nak pusing-pusing. Jangan buat banyak dulu. Buat 500 polybeg je dah cukup. Dah pandai jaga pokok boleh buat besar lagi.
Sebenarnya baik kalau boleh jumpa dan ajar macam mana nak buat sistem fertigasi juga tanam sayur. Tapi Saya faham masalahnya masa Dan jarak ke Muar jauh. Lebih lagi masa ni Saya percaya ramai yang minat bertani walaupun kecil-kecilan kat belakang rumah. Dari semak baik diusahakan.

Dari hobi sebenarnya boleh jadikan pendapatan.

 

Nak belajar Sayur , Cili,& Melon Cara Fertigasi Mudah, Boleh Belajar dari Coach Bahar & Team Yang Pakar

LOGO COACH BAHAR D'IMPIAN AGRO FARM - D'IMPIAN TRAINING & CONSULTANCY - KURSUS ASAS PERTANIAN FERTIGASI MALAYSIA

Tel/ Whatsapp: 013-7999415

(Business Coaching / Kursus/ Seminar Pertanian & Penternakan/ F&B Business/ AgroTech)

 

 

VIDEO:

NAK TENGOK BANYAK LAGI VIDEO? KLIK DI YOUTUBE CHANNEL COACH BAHAR

KLIK DI SINI

ARKIB GAMBAR HASIL PERTANIAN FERTIGASI FORMULA DARI COACH BAHAR – KURSUS ASAS/ADVANCE FERTIGASI COACH BAHAR

 

 

NAK TENGOK SENDIRI,JEMPUTLAH DATANG KE D’IMPIAN AGRO FARM, JALAN MUAR – BATU PAHAT, KAMPUNG SUNGAI BELUKANG, SRI MENANTI, MUAR,JOHOR DARUL TAKZIM,

Alamat Ladang Dimpian Agro Farm, Muar.
Dimpian Agro Farm
Kampung Sungai Belukang,
Seri Menanti, Muar
Klik di location Google Maps

 

KURSUS ASAS TANAM SAYUR-SAYURAN COACH BAHAR – BELAJAR TANAM SAYUR – KELAS TANAM SAYUR ONLINE

KURSUS FERTIGASI TANAM CILI DAN SAYUR SECARA BERSEMUKA  BERSAMA COACH BAHAR

KURSUS FERTIGASI TANAM CILI DAN SAYUR SECARA ONLINE BERSAMA COACH BAHAR

KURSUS FERTIGASI TANAM CILI DAN SAYUR SECARA EBOOK, PANDUAN VIDEO BERSAMA COACH BAHAR

D’IMPIAN AGRO FARM COACH BAHAR TANAM CILI MERAH KURSUS FERTIGASI MUDAH TANAM CILI
CILI MERAH,KEBUN CILI,LADANG CILI,LADANG LADA,KURSUS FERTIGASI MALAYSIA,D’IMPIAN AGRO FARM,COACH BAHAR,TANAM CILI MERAH KURSUS FERTIGASI MUDAH TANAM CILI,KURSUS PERTANIAN MUDAH UNTUK ORANG PENCEN,KURSUS PERTANIAN MUDAH UNTUK PESARA,EBOOK FERTIGASI,KEBUN CILI COACH BAHAR,HASIL PERTANIAN MALAYSIA,AGRO FARM JOHOR,AGRO FARM MALAYSIA,PEMBEKAL CILI MERAH JOHOR,PEMBEKAL CILI MERAH MALAYSIA,HARGA CILI MERAH,KEBUN CILI DI MUAR JOHOR,BENIH CILI MERAH,PEMBEKAL ANAK POKOK CILI MERAH

#tanamcili #belajartanamcili #cilifertigasi

CARA TANAM CILI MERAH – TANAM CILI HIJAU – CARA TANAM CILI – TANAM CILI – CILI FERTIGASI- BELAJAR TANAM CILI- KELAS TANAM CILI – SISTEM FERTIGASI CILI –  FERTIGASI CILI – KELAS KURSUS TANAM CILI COACH BAHAR – COACH BAHAR – SISTEM FERTIGASI CILI COACH BAHAR – BELAJAR TANAM CILI ONLINE – KURSUS PERTANIAN COACH BAHAR – KURSUS PERTANIAN CARA FERTIGASI COACH BAHAR – FERTIGASI SAYUR SAYURAN D’IMPIAN AGRO FARM – D’IMPIAN AGRO FARM, MUAR, JOHOR – VIDEO FERTIGASI COACH BAHAR – EBOOK FERTIGASI COACH BAHAR – KURSUS ASAS FERTIGASI – D’IMPIAN TRAINING & CONSULTANCY

SHARE KE SOCIAL MEDIA
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top